Historie Langelille 1974 – 1978

3 mei 1974

We hebben mooie tijd gehad, al was er wel eens armoe

Het leven vertoont vaak een cirkelgang. De 76–jarige Jouke de Boer uit Langelille kan daarover meepraten. Hij melkt weer precies even veel koeien als waarmee hij in zijn jonge jaren een eigen boerderijtje begon. Dat was op 1 mei 1924. Jouke de Boer is dus dezer dagen een halve eeuw veehouder geweest. En het ziet er voorlopig niet naar uit, dat hij daar al mee ophoudt.

„Zo lang ik zo blijf, ga ik stug door”, zegt hij, wijzend op zijn^goede lichamelijke conditie. „Het gaat mij vooral om de tijdkorting, maar het loont ook nog wel. We hebben wel mindere tijden gehad, toen je twee cent voor een liter melk kreeg.”

Schaatsenrijdster Sijtje van der Lende is een van zijn kleinkinderen.

lees meer

1974

Lange pijp van Langelille

Als men door mooie landschappen rijd en je ziet in de verte een toren, dan weet je dat er een dorp of gehucht moet zijn, waar de kerk altijd als middel punt zijn plaats inneemt.
Langelille had geen kerk, maar wel de grootste zuivelfabriek van noord Nederland met een enorme pijp,………..lees meer

21 juni 1974

Fabriekspijp legt het loodje

Met een niet eens zo harde klap is dinsdagmorgen de ongeveer 40 meter hoge pijp van de voormalige zuivelfabriek te Langelille opgeblazen. De schoorsteen, die zo’n kwart eeuw het dorpsbeeld van het langgerekte Weststellingwerfse plaatsje beheerste, moest het veld ruimen omdat de jachtwerf ,,Merda”, die in een gedeelte van het grote gebouw is ondergebracht, gaat uitbreiden. De pijp maakte zo’n harde val, dat ze een vrij diep gat in de grond sloeg.

In de voormalige fabriek zijn een dumpbedrijf van de heer M. J. Kost en de jachtwerf gevestigd. Dit laatste bedrijfje, waar tien man polyester kruisers maken, gaat uitbreiden. Er komt een loods van ongeveer 300 vierkante meter, ook op de plaats waar tot gister- morgen de pijp stond.

1975

Polderfeest

 

1 februari 1975

Mooie toertocht door de Grote Veenpolder

Twaalfhonderd a dertienhonderd schaatsers en schaatsters deden zondag mee aan de toertocht door de Grote Veenpolder van Weststellingwerf. Ze reden een route van een kleine veertig kilometer, die hen door een aantrekkelijk gebied voerde. De lange rij schaatsers bewoog zich over de Tjonger naar Slijkenburg en vervolgeas over de Linde naar Ossenzijl. Vandaar ging het weer over de Linde naar de Linthorst Homansluis en daarna over de Helomavaart en Pier Christiaanssloot naar Echtenerbrug. Van die laatste controlepost ging de route terug naar de Tjonger bij de Driesprong. De toerrijders — er werd gisteren ook een wedstrijd over negentig kilometer door de grote Veenpolder gehouden _ startten voor het overige op verschillende plaatsen langs het traject. De deelnemers en deelneemsters waren over het algemeen dik tevreden. Ze vonden de organisatie prima en het ijs voortreffelijk. Dat laatste was eigenlijk boven verwachting van de organiserende vereniging, de Stichting Eendracht. Zij vonden dat er nogal wat slechte stukken in het traject zaten en zij vreesden dat het een zware tocht zou worden, temeer daar het stevig woei. De route had echter een zodanig verloop, dat men niet zoveel hinder van de wind had en het ijs viel, op een stuk op de Linde na, heel erg mee. Dat alles maakte deze toertocht door de Grote Veenpolder voor de deelnemende rijders en rijdsters tot een heel mooi ijsfestijn.

12 januari 1976

Grote vangst

De 21-jarige melkpoedermaker Peter Brandsma uit Wolvega deed zaterdag de vangst van zijn leven, toen hij in de Tjonger tussen Schoterzijl en Langelille een snoek van maar even 25 pond aan de haak kreeg. Samen met zijn vriend en collega Joop Enni.nk wist hij de reus op het droge te krijgen. Op de foto: Ennink (links) en Brandsma met de snoek. De vis zal niet worden geconsumeerd maar krijgt na te zijn geprepareerd een plaatsje in de huiskamer van Brandsma.

23 februari 1976

Een uniek geval

Een inwoner van Langelille, die zondagmiddag de voetbalwedstrijd Heerenveen—Willem 2 als toeschouwer bijwoonde en vanwege de verloren wedstrijd toch al niet welgemoed zijn auto weer opzocht, trof de wagen na afloop beschadigd aan op een parkeerterrein in de omgeving. Op de rechterzijde zat een grote kras. Ziin verbijstering sloeg om in hoop toen de man onder de ruitewisser een verontschuldigbriefje aantrof met als tekst: sorry. bel 22844 in Heerenveen. Toen de bestuurder daarop het opgegeven nummer draaide. meldde zich aan de andere kant van de lijn de Heerenveense politie, die hem moest mededelen van niets te weten. Ook van. morgen had de „vriendelijke” dader zich nog niet gemeld. Een uniek geval, aldus de politie, woordvoerder.

8 mei 1976

Grote rietbuit in Langelille af opbrand

Aan de Langelilleweg te Langelille is vanochtend vroeg een grote rietbuit in vlammen opgegaan Omwonenden ontdekten het vuur en waarschuwden de brandweer van Scherpenzeel, die de brand redelijk snel onder controle had. De politie in Wolvega zei vanmorgen niet te weten wat de oorzaak is. Uit de buurt komen berichten dat er aan brandstichting wordt gedacht.

De brand werd omstreeks kwart over één ontdekt. Behalve de brandweer van Scherpenzcel rukte ook de bluseenheid van Echten uit, maar deze hoefde geen dienst meer te doen. Van de rietopslag — geschatte waarde ongeveer tien mille – bleef niets over. De eigenaar, de heer Nico Pen uit Heerenveen, is tegen brandschade verzekerd. Een in de vlammen verloren gegane rietmachine was niet verzekerd. De machine stond in de nabijheid van de bult. De vervangingswaarde wordt op 12,5 mille geschat. In de loop van maandag zou een onderzoek naar de oorzaak worden ingesteld.

25 maart 1978

Jeugd Langelille sleept hout aan voor paasvuur

Het Weststellingwerfse dorp Langelille is een van de plaatsen waar de traditie van het paasvuur nog bestaat. Al weken van te voren begint de jeugd het brandbare materiaal op vrije dagen en middagen bij elkaar te slepen. Daar was men ook vrijdag mee bezig, toen deze foto werd genomen. Het is de bedoeling dat de stapel zondagavond in vlammen opgaat. Maar dat hangt af van de wind. Komt die uit een ongunstige hoek, dan wordt van het paasvuur een gewoon vuur gemaakt. De vreugde zal er dan waarschijnlijk niet minder om zijn.

1978

Inwoner Langelille raakt zender kwijt

Een opsporingsambtenaar van de PTT heeft gisteren bij een nomraal routine onderzoek een zender aangetroffen bij de 50-jarige W.S. te Langelille. Daar alleen al het in berzit hebben van zo’n zender verboden is werd de politie te hulp geroepen. Het apparaat werd in beslag gehomen er er werd een proces-verbaal opgemaakt.

21 juli 1978

Alleen krachtige ingreep kan zuivelbankroet voorkomen

Jan de Ruiter, één van de voormannen van de werkgroep en veehouder in het Friese Langelille: “We hebben steeds gezegd dat het drukken van de melkprijs niet zou werken. De boer die geen kans heeft op ander werk, wordt er alleen maar door gedwongen meer koeien te nemen en meer te melken. Door het EG-beleid zijn wel veel boeren uit de landbouw vertrokken, maar geen koeien, dat is het belangrijkste probleem.”

………….lees meer

2 oktober 1978

We moeten de vuilnisman in ere houden

Rob Bakker, schrijver tv-serie “Laden maar”, journalist, uitgever, auteur en historicus, is een oud inwoner van Langelille.

…….lees meer