1994

29 januari 1994

Hoog water in polders zorgt voor overlast

De hoge waterstand in de Friese polders, gecombineerd met de harde noordwesterstorm, heeft gisteren op enkele plaatsen tot kritieke situaties geleid. Camping De Driesprong in Langelille met 180 stacaravans dreigde onder te stromen met water uit de Tjonger.

De Friese boezemwaterschappen waren gisterochtend gealarmeerd door het snel stijgende water in de polders. De noordwesterstorm zorgde voor een grote opstuwing, waardoor het peil per uur met vele centimeters steeg. Eigenaar Hendrik Stekelenburg van De Driesprong in Langelille werd gisterochtend overrompeld door het water van de Tjonger dat volgens hem per uur 10 centimeter steeg. Zijn camping, die aan de rivier ligt, dreigde te worden overstroomd. Alles wat los en vast zat werd gebruikt om een dam op te werpen, zodat de stacaravans droog zouden blijven. Van veel terrassen is niets meer over, de tegels keren nu het water.

Even leek het erop dat het onbegonnen werk was, omdat het water maar bleef stijgen, ’s Middags kwam de ommekeer. Met een twaalf man sterke brigade was toen over een lengte van 300 meter een flinke waterkering aangebracht.

 

1994

Sake Siegersma won kuipjesteken Langelille

Sake Siegersma loopt hier een nat pak op tijdens het kuipjesteken in Langelille, maar dat was voor de show. Van de eerste prijs was hij toen al verzekerd.

Kuipjesteken tijdens een dorpsfeest is een populair volksspel. Kuipjesteken stond zaterdagmiddag op programma van het tweedaagse dorpsfeest in Langelille. Met een van de firma D. de Jong uit Wolvega gehuurde installatie liep menige deelnemer een nat pak op. Wie steeds droog bleef op de fiets was de 23-jari Sake Siegersma uit Langelille die huiswaarts ging met de eerste prijs. Tweede werd Bram v der Wal en derde Willem van d Lende.

 

 

5 januari 1995

Raadselachtige gaten in de weg

 

De gemeente Weststellingwerf staat voor een raadsel. Hoe is het mogelijk dat de pas opgeknapte Kerkeweg bij Langelille alweer vol gaten zit? Deskundigen moeten klaarheid brengen in het mysterie. Technologen staan voor een raadsel. Aan alle regels voor het bestek is voldaan.

23 februari 1994

De Grote Veenpoldertocht