Historie Langelille 1984 – 1993

De  Grote Veenpolder schaatstocht wordt op 3 achtereenvolgende jaren geschaatst.

De organistatie ligt bij de IJsclub “De Eendracht” uit Scherpenzeel.

De route loopt van De Driesprong bij Langelille aan de Tjonger naar Schoterzijl. Van daar over de Tussenlinde en het Nieuwe Kanaal naar Ossenzijl en dan vervolgens over de Linde naar Driewegsluis. Van Driewegsluis voert de tocht verder over de Helomavaart naar de Tjonger. Dan rijden de deelnemers over de Pier Christiaansloot naar Echtenerbrug op en neer en finishen weer bij De Driesprong. In totaal gaat het om 35 tot 40 km. Omdat de tocht de buitenranden van de Grote Veenpolder volgt, wordt deze ook wel eens de Tocht om de Grote Veenpolder genoemd.

 

 

 

 

 

 

 

 

3 mei 1974

We hebben mooie tijd gehad, al was er wel eens armoe

Het leven vertoont vaak een cirkelgang. De 76–jarige Jouke de Boer uit Langelille kan daarover meepraten. Hij melkt weer precies even veel koeien als waarmee hij in zijn jonge jaren een eigen boerderijtje begon. Dat was op 1 mei 1924. Jouke de Boer is dus dezer dagen een halve eeuw veehouder geweest. En het ziet er voorlopig niet naar uit, dat hij daar al mee ophoudt.

„Zo lang ik zo blijf, ga ik stug door”, zegt hij, wijzend op zijn^goede lichamelijke conditie. „Het gaat mij vooral om de tijdkorting, maar het loont ook nog wel. We hebben wel mindere tijden gehad, toen je twee cent voor een liter melk kreeg.”

Schaatsenrijdster Sijtje van der Lende is een van zijn kleinkinderen.

lees meer

25 juli 1985

Urker visser betrapt bij stropen van paling

Een veertigjarige Urker beroepsvisser en een dertigjarige inwoner van Langelille zijn gisteravond laat door de politie betrapt op het stropen van vis uit het Wijde van de Tjonger te Langelille.

De politie was gewaarschuwd doorgasten van de nabij gelegen camping die last hadden van een motorbootje dat steeds heen en weer voer.

Toen de mannen aan wal kwamen stond de politie hen al op te wachten. In het sleepnet dat achter het bootje hing bleken zich enkele tientallen palingen te bevinden, die door de politie weer in het water zijn gelaten.

Tegen beide mannen is proces verbaal opgemaakt. De Urker visser bracht zijn vakantie ook op de camping door.

Polderfeest 1985

 

 

 

1985

Luchtfoto dorpskern Langelille

10 september 1985

Dorpsvernieuwing voor Langelille

In het beleidsplan van de gemeente Westellingwerf is ook een plan voor de verbetering en aanpassing van de Kerkeweg in Langelille opgenomen. Oorspronkelijk was het de bedoeling de uitvoering van dit plan gedeeltelijk dit jaar en gedeeltelijk volgend  jaar te laten plaatsvinden. Tijdens de aanleg van de riolering is gebleken dat een grondige aanpak van deze weg meer dan noodzakelijk is.

2 november 1985

Buurtbus

Lijn 108 Wolvega Station – Langelille Speeltuin.

Deze lijn is op 2 november 1985 ontstaan bij de FRAM. Lijn 108 rijdt van Wolvega, Oldetrijne, Oldelamer, Munnekeburen, Scherpenzeel, Langelille, Oldelamer, Nijelamer en Sonnega weer terug naar Wolvega.

6 september 1986

 Reünie Langelille

 Plaatselijk Belang Langelille organiseert op 6 september 1986 een reünie voor inwoners en oud-inwoners.

1987

Winkels Langelille

oor brood ging je trouwens naar bakker Ale Schaap, voor zuivelproducten naar melkboer Eppie Boezerooij, en textiel en manufacturen kocht je bij Piet v.d. Weg. Allemaal middenstanders woonachtig in Langelille.

30 april 1987

Nog wel een beetje koud

LANGELILLE – ‘Nog wel een beetje k-k-k-koud’, vond Gerrit Meuleman (7), nadat hij het water van de Tjonger eens even had geprobeerd. Bewonderende blikken waren er dan ook voor zijn negenjarige zus Marjan en vriendin Tineke Reijn (10), die onverschrokken het water insprongen. Voorlopig lijkt het echter gedaan met het prachtige voorjaarsweer, al hoeft het badpak niet direct te worden ingeruild voor de winterjas.

 

 

1987

Laatste dorpswinkel van Langelille sluit voorgoed de deuren

De laatste dorpswinkel van Langelille heeft voorgoed z’n deuren gesloten.

De dorpswinkel van De Jong heeft in Langelille 37 jaar bestaan. Destijds werd het bedrijf door Hendrik en Kornelia de Jong overgenomen van de weduwe van Willem Lap.

Het was geen zelfbedieningswinkel maar je werd er persoonlijk geholpen en je moest dus netjes op je beurt wachten. Dat gaf de wachtende klanten intussen mooi de gelegenheid om het nieuws van de dag met elkaar te bespreken. De winkel was klein maar je kon er terecht voor alle gangbare grutterswaren en alles werd keurig afgewogen en verpakt. Ze wilden het desnoods ook wel thuisbezorgen.

Je kon voor alle huishoudelijke zaken bij Riekus en Kee terecht. Ze waren ruim gesorteerd en verkochten potten en pannen, vegers en dweilen en zelfs voor een “nachtspiegel” (porseleinen pispot) was je bij hen aan het juiste adres. Ook klompen, laarzen, petroleum, een gasfles of een flesje Eau de Cologne zaten in het assortiment. Schoolkinderen hadden soms wel eens een mazzeltje. Bijvoorbeeld wanneer de rumbonen in de zon hadden gestaan waardoor ze waren gaan lekken. Dan kon je voor een paar centen een zak vol ophalen en at je je vervolgens helemaal misselijk. Dát was dan weer minder leuk natuurlijk, maar het genot van het ongebreideld snoepen is bij sommigen toch als een fijne herinnering blijven hangen.

Riekus was behalve loodgieter voor gas, water en elektra, ook de man waar je een fiets of een brommer kon kopen. Hij had natuurlijk niet alles op voorraad maar in een uitgebreide catalogus kon je het mooiste rijwiel uitzoeken. Stond in de folder niet wat je zocht dan nam Riekus je mee naar de groothandel. Op die manier was succes wederzijds verzekerd.

Ook het onderhoud van alle tweewielers kon vervolgens bij firma de Jong plaatsvinden. Wanneer er een kachel, een wasmachine of een ander stuk witgoed vervangen moest worden dan werd dezelfde procedure gehanteerd.

De familie de Jong had als één van de eersten op de buurt een telefoon waar iedereen tegen betaling gebruik van kon maken. D.m.v. een speciale teller betaalde je per tik dus de gesprekken werden vaak zo kort mogelijk gehouden.

Men had in Langelille vroeger zelfs een eigen brandweerwagen. Achter de winkel stond een tweewielige-handkar die in geval van nood snel ter plaatse kon wezen. Hij werd dan bemand door Riekus de Jong, Bate Zijlstra en Tjibbe Broers.

Vóór de winkel stonden twee benzinepompen van Avia, met twee ondergrondse tanks van elk wel 6000 liter.

In januari 1983 werd de winkel overgenomen door zoon Albert. De verkoop van kruidenierswaren kwam voor rekening van Albert’s vrouw Geke de Jong, Albert hield zich bezig met de fietsen- en bromfietsenhandel en werkzaamheden op het gebied van gas, water, zink en dakbedekking.

In 1987 was het gedaan met de winkel. ……..lees meer (bericht regio)

Maar de herinnering aan het oude winkeltje met al zijn waren en verhalen, verdient een plaatsje in de geschiedenis van Langelille.

1988

Jaarvergadering Plaatselijk Belang

1 augusts 1989

Johan Stekelenburg op vakantie in Langelille

Voor mij is er eigenlijk geen ander vakantiedoel dan Friesland. Ook als we naar het buitenland gaan, versier ik het nog wel zo dat we naast de weekeinden in ieder geval een week in Friesland zitten.”

Ik ben eigenlijk een Fries-o-fiel, zeker nadat ik vanaf 1966 vijf jaar als bestuurder in Leeuwarden heb gewerkt. Als net een beetje kan, reist de FNV-voorman in het weekeinde van Rijswijk naar camping De Driesprong van zijn oom  in Langelille. Zijn caravan staat er op een bijzonder plekje aan het water met onder handbereik een zeilboot en een hengel.

FNV-voorzitter Johan Stekelenburg: „Ook als we naar het buitenland gaan, versier ik het nog wel zo, dat we naast de weekeinden in ieder geval een week in Friesland zitten”.

31 maart 1989

Jaarvergadering Plaatselijk Belang

De vergadering van het Plaatselijk Belang had dit jaar een feestelijk karakter wegens het 25-jarig bestaan van Langelille.

De noutlen van deze vergadering kunt u hieronder lezen.

…….. lees meer

17-2-1990

WESTSTELLINGWERF LANDELIJK VOORBEELD Spreidingsbeleid bouwen in kleine dorpen geslaagd

Het spreidingsbeleid van de gemeente Weststellingwerf om de woningbouw in de kleine dorpen op gang te houden is geslaagd. Tot die slotsom komt het Bureau Onderzoek en Advies bv uit Nijeholtpade in een rapport dat werd opgesteld in opdracht van het ministerie van volkshuisvesting. In de afgelopen tien jaar werkten gemeente, de twee woningbouwcorporaties en de bevolking van de kleine dorpen eendrachtig samen om de gesubsidieerde woningbouw in die kleine dorpen te bevorderen. Op die manier hoopte men de teruglopende leefbaarheid op het platteland een halt toe te roepen. Het rapport, een ‘case-studie’, oordeelt zelfs zo positief over de aanpak dat die als

Ondanks dat de aanpak geslaagd is, hebben niet alle dorpen ervan kunnen profiteren. Het bleek namelijk dat er weinig animo was om in de dorpen Scherpenzeel, Munnekeburen en Langelille in de Westhoek van de gemeente te wonen.

……..lees meer

8 februari 1991

De  Grote Veenpolder schaatstocht

De Grote Veenpoldertocht wordt op 8 februari 1991 geschaatst.

18 februari 1992

POLITIE WESTSTELLINGWERF BEETJE BANG’ Buurt Langelille is ruzie zat

LANGELILLE – Een jarenlang slepende burenruzie in Langelille is zondagnacht ontaard in lichamelijk geweld. Een bewoonster van de Kerkeweg werd door haar buurman met een stuk hout tegen de vlakte geslagen. Ze liep daarbij een kaakfractuur op en moest geopereerd worden. Voor haar naaste buren en overburen is de maat nu vol. Ze verwijten de politie van Weststellingwerf dat zij niets doet aan de praktijken van één van de bewoners van de straat. „We hebben anderhalf jaar lang gedacht dat de zaak wel opgelost zou worden, maar er gebeurt niets. We zijn het zat”

20 september 1993

Kippernest zet straat blank in Langelille

Een lading kippemest heeft gisteren zes uur lang voor overlast gezorgd in Langelille. Een vulklep van een tankwagen sprong ’s ochtends om zes uur open waarna vijftien ton drijf – mest de Langelilleweg in spoot. Volgens de politie zorgden de uitwerpselen voor een geur die niet te harden was. De brandweer heeft langs de kant van de weg een gat gegraven, daar de mest naartoe gespoten en vervolgens de substantie opgezogen. Om twaalf uur was de klus geklaard.

Het verkeer ondervond veel hinder van de blokkade. De politie stelt de veertigjarige bestuurder van de tankwagen uit Langelille aansprakelijk. Zijn voertuig was technisch waarschijnlijk niet in orde.

2 oktober 1992

Hoog water in Langelille heeft vrij spel.

Hoge waterstanden in de Tjonger bij Langelille.

Het heeft er de schijn van dat hier al uitvoering is gegeven aan de plannen in het Structuurschema De Groene Ruimte.

Maar het water bij Langelille heeft nog altijd vrij spel.

 

 

 

31-7-1993

VVV Weststellingwerf: recreatieve triathlon

Camping De Driesprong te Langelille is zondagmiddag 8 augustus de startplaats van de door VVV Weststellingwerf uitgezette recreatieve triathlon:

  • 2 kilometer kanoen op ’t Wijde van de Tjonger,
  • 5 kilometer fietsen naar het natuurgebied Rottige Meenthe,
  • 5 kilometer wandelen in het natuurgebied en vervolgens weer
  • 12 kilometer op de fiets door de valleien van de Linde naar de zeedijk van de voormalige Zuiderzee en langs de oevers van de rivier de Tjonger terug naar het startpunt.

Deelnemers worden geacht rond een uur ’s middags te vertrekken en om zes uur weer ‘binnen’ te zijn. Ze kunnen gebruik maken van eigen transportmiddelen, maar deze zijn – zolang de voorraad strekt – ook te huur. Wie aan de triathlon wil meedoen, dient zich van tevoren op te geven. VVV Weststellingwerf werkt ook mee aan de door de ANWB uitgezette fiets- en kanotochten, de zogenaamde Toeractief-tochten. In dit kader is nog één kano-instap/instructie-middag gepland en die is ook op 8 augustus.

Op De Driesprong zijn die middag van twee uur af dan ook tal van activiteiten. Men kan onder leiding van een instructeur kanovaren en er zijn waterfietswedstrijden; kinderen kunnen zandkastelen bouwen en meedoen aan een kleurwedstrijd. Op de avond voorafgaande aan de triathlon is op de camping een gondelvaart te zien, wordt er een kampvuur aangelegd en staat een ’tropical night’ op het programma.

VVV Weststellingwerf hoopt dat vooral sportieve toeristen deze mogelijkheid zullen aangrijpen om kennis te maken met een boeiend stukje Friesland. De VVV-kantoren in Wolvega (tel. 05610–11711). Noordwolde (tel. 05613-1885) en Scherpenzeel (tel. 05618-1284) noteren de voorinschrijvingen voor de triathlon. Per deelnemer kost dat ƒ 4,50. Wie wacht tot zondag 8 augustus, kan inschrijven op De Driesprong, maar dat kost ƒ 6.

23 november 1993

Ongerepte ijsvloer op Tjonger bij Langelille

De winter lijkt flink door te pakken. Op het water in de provincie groeit de ijslaag met de dag. Toch is de ijsvloer nog lang niet overal zo dik dat de schaatsers er bezit van kunnen nemen. Het ijs op de Tjonger hij I.angelille lag er gisteren nog maagdelijk bij. Er was nog geen schaatser te bekennen.

 

 

Nieuws: