Notulen 1965 – 1983 verslag

Uit de notulen van Plaatselijk Belang van 1965 t/m 1983 50 jaar Plaatselijk Belang Langelille (Vervolg)

Ja, het feestvertoon ter gelegenheid van de erkenning van Langelille als dorp was inderdaad een flinke aderlating voor de kas. De contributie werd verhoogd naar f 1,50 en de koffie tijdens de vergadering werd voor één keer niet uit de kas betaald maar kwam voor eigen rekening. 1965: er wordt een benzinestation aan de Kerkeweg geopend. In ’66 wordt voorgesteld een wedstrijd tuinaanleg te houden: ‘dit als een verfraaiing van het dorp Langelille, te meer daar het toerisme groter wordt en er meer belangstelling voor deze omgeving komt’. In ’67 wordt voor het eerst de TV genoemd als oorzaak voor de lage opkomst. Verder gaat het in de loop der jaren o.a. over een schoolbus, de stinkende sloten, aardgas, het speeltuintje.

In 1970 zal de fabriek sluiten en dat zal ‘een kleine ontvolking’ met zich meebrengen. In 1973 blijkt er een ophaaldienst voor afval te zijn. In ’74 wil men het sportterrein weer in gebruik gaan nemen, omdat er veel meer jongere gezinnen bijgekomen zijn. 8 maart 1976 vindt er een uitgebreide terugblik plaats: Het bestemmingsplan buitengebied beslaat een boek van 3 cm dik, dat het bestuur 2 dagen voor de hoorzitting van 2 november in handen kreeg. Op 3 november was er een bespreking tussen de werkgroepen en het gehele bestuur. Daarna had de secretaris nog 20 uur de tijd alles netjes uit te werken. Omdat de indruk bestond dat de argumenten niet goed overkwamen bij B en W is alles gekopieerd en aan alle fracties aangeboden. Enkele punten waren: woningbouw, zowel her- als nieuwbouw, het fietspad, natuurgebieden enz. Er is een excursie van de begeleidingscommissie door de gehele gemeente. ‘De indruk is dat Langelille wel een van de meest stiefmoederlijk behandelde dorpen in Weststellingwerf is’. Het bestuur blijkt 260 uur in haar werk gestoken te hebben, de werkgroep Leefbaarheid 220 uur en er zijn afstanden tussen de 3000 en 3500 km afgelegd.

23 februari 1977 neemt voorzitter J.F. Oosterhuis na 25 jaar voorzitterschap afscheid en Imke Hoekstra wordt in het bestuur opgenomen. De contributie bedraagt dan ƒ 10,00 per gezin. In ’78 wordt geklaagd, dat het bestuur de speeltuin opknapt en dat de vaders van de kinderen ‘achter de gordijnen staan te lachen’. Op 17 september zijn er een speldag en een knobbelrit: Plaatselijk Belang bestaat 25 jaar. In 1978 wordt er ‘met de kaarten op het biljart’ gesproken over de bestemmingsplannen. Er is plaats voor 14 woningen. In het jaarverslag wordt vervolgens melding gemaakt dat er inmiddels 4 woningen in aanbouw zijn en dat er grond voor nieuwe uitbreidingsplannen is aangekocht.

In de loop der jaren wordt er bericht over dorpsfeesten, droppings, in 1980 het 125-jarig bestaan van de Grote Veenpolder, de situatie op de driesprong, ( herhaaldelijk) en begin tachtiger jaren over de toenmalige recessie.

Op 15 november 1982 komen burgemeester en wethouders op bezoek. Zij maken een boottocht en worden attent gemaakt op o.a. de geweldige oeverafslag. Vervolgens werden het Scheeneveld en een mogelijke locatie voor een multifunctionele accommodatie bekeken. Ook werden er bedrijven bezocht. ‘De boottocht was voor het college een grote verrassing. Dit dorpsbelang is ook het enige in de gemeente die het college zoiets kan aanbieden’.

Op 25 september 1983 is er een verkiezing Miss Veenpolder. Er waren 16 dames: ‘eerst moesten ze opkomen in vrijetijdskleding, daarna in badpak of bikini, waarna nog enkele vragen werden gesteld’. Winnares werd een jongedame uit Lemmer. Zij won een waardebon van ƒ 500,00, een fles champagne en een schitterende baddoek met inscriptie Miss Veenpolder 1983′. Met deze frivole gebeurtenis wil ik deze aflevering beëindigen.

Ina Bloemsma

Maart 2002 – Veenletters

Nieuws: