Notulen tot 1954 verslag

Een smakelijk feest in Langelille

50 jaar Plaatselijk Belang Langelille

Bovenstaande kop stond boven de uitnodiging aan alle inwoners van Langelille om deel te nemen aan het verjaardagsfeest van Plaatselijk Belang op zaterdag 8 september. ’s Middags was er voor de jeugd tot en met 14 jaar een gratis smikkel- en spelmiddag. Het feest werd gehouden in de loods van de firma Dragt aan de Kerkeweg 20. Er werd naar hartelust gespeeld en gesnoept en er werden ballonnen opgelaten. Het waaide hard en helaas bleef een aantal in de bomen hangen. Maar de rest verdween in sneltreinvaart naar het oosten. ’s Avonds werd bekend gemaakt dat er een melding uit Duitsland was, dat daar een ballon teruggevonden was! Na het ballonnen oplaten werd er nog gezamenlijk patat gegeten.

’s Avonds om 8 uur was de beurt aan de barbecue. De tafels en het buffet waren prachtig gedekt en behalve van de vleespakketten konden we genieten van heerlijke salades, van bowl enz. Voor de vegetariërs onder ons waren er aangepaste pakketten. De families Dragt en ter Wee trakteerden op koffie met oranjekoek. Alles was uitstekend geregeld. Voor de drankjes was er een systeem van consumptiebonnen. Terwijl je bij de barbecue stond te wachten tot je vleesje klaar was, kon je gezellig kletsen met je mededorpelingen en leerde je nieuwe mensen kennen. Geen wonder, dat zich op deze avond nieuwe leden voor Plaatselijk Belang opgaven.

Natuurlijk is Plaatselijk Belang niet in de eerste plaats een gezelligheidsclub. De naam zegt het al. Ons aller belang wordt door hen behartigd en daar gaat heel wat tijd en energie in zitten. Ik wilde er wel eens wat meer over weten en dus maakte ik een afspraak met voorzitter Imke Hoekstra en penningmeester Bertus Boerstra. Die twee konden helemaal voorzien in mijn behoefte om meer te weten over Plaatselijk Belang en daardoor ook over Langelille. Toen wij hier 5 jaar geleden kwamen wonen, zochten we in de bibliotheek in Wolvega naar de geschiedenis van Langelille, maar meer dan een map met krantenknipsels vonden we daar niet. Hoekstra is voorzitter sinds 1994 en hier geboren en getogen. Al gauw vlogen de herinneringen over tafel en was het al snel duidelijk, dat hier twee enthousiastelingen aan het woord waren. Het ging over lichtpunten langs de Langelilleweg, de bermen, een telefooncel, waterleidingen en riolering. Tot mijn grote vreugde had voorzitter Hoekstra alle notulenboeken van de afgelopen 50 jaar bij zich.

In zo’n prachtig puntig ouderwets handschrift staan daar op bladzijde 1 de ‘Notulen van de eerste bestuursvergadering van ‘Plaatselijk Belang’ te Lan- gelille, gehouden op 1 Maart 1951 ten huize van M. Damstra’. Tijdens deze vergadering werd het eerste bestuur gekozen en kwam men tot de concl sie, ‘dat een mondelinge bespreking met de burgemeesters der betrokken gemeenten als inleiding ’t meest wenschelijk is’. Dat waren de burgemeesters van Lemsterland en Weststellingwerf. De onderwerpen van gesprek waren: de mogelijkheid van’t plaatsen van elektrische (!) lichtpunten langs de Langelilleweg en Tjonger, wegverbetering bij Schoterzijl, mogelijkheid van waterleiding, weg- en bermverbetering van de Kerkeweg, ’t zij door riolering of aanbrengen van trottoirs en waarschuwingsborden bij de school.

Voordat het echter zover was, was er een oprichtingsvergadering geweest op 27 januari 1951 en wonderlijk genoeg zijn die notulen achter de bovenstaande genoteerd. Op die zevenentwintigste januari hield de buurtvereniging Langelille haar jaarvergadering in café Bijl te Schoterzijl ‘welke vergadering was bezocht door 63 leden en onder leiding stond van de heer J.R. Dijkstra. Bij de rondvraag vroeg de heer Damstra het woord waarbij hij ‘de oprichting bepleitte voor een vereniging ‘Plaatselijk Belang’ te Langelille’. De reden was, dat Langelille vergeleken met andere plaatsen in de gemeente een grote achterstand had in te halen en dat men als vereniging belangrijk grotere kansen had dan als enkeling. E.e.a. had als resultaat, dat er spontaan besloten werd tot oprichting en al de aanwezigen zich opgaven als lid! Op 22 februari is de volgende vergadering en dan heeft Damstra al statuten en een huishoudelijk reglement samengesteld. De contributie voor het eerste jaar wordt vastgesteld op ƒ 0,50.

Een jaar later, op 15 januari 1952 wordt genotuleerd, dat de gesprekken met de burgemeesters van Lemsterland en Weststellingwerf hebben plaatsgevonden, en dat men een welwillend oor had voor de gegronde klachten en verlangens, maar dat de financiële toestand het uitvoeren heel moeilijk zou maken.
En wat klinkt dat laatste ons bekend in de oren. ‘Voor aansluiting op het telefoonnet hadden zich 17 personen opgegeven, waarom besloten werd aan de directeur der telefooncentrale te Zwolle te vragen een kostenberekening op te maken van aansluiting’. De kas is opgemaakt en er is een saldo van ƒ 49,85. ‘De penningmeester is van mening, dat bij een bescheiden werkwijze, zoals tot nog toe is gevolgd, deze financiële basis goed is te noemen’. Wat er met de Langelilleweg is gebeurd (zijn de elektrische lichtpunten aangebracht?) wordt helaas niet medegedeeld, maar er wordt wel gevraagd of er een officiële opening te verwachten is en of de vereniging, eventueel in samenwerking met de VW, een feestelijke opening kan organiseren.

10 oktober 1952 vindt er een bestuursvergadering plaats, waar o.a. de kwestie van de afwatering van de Kerkeweg ter sprake komt, de wenselijkheid van een waarschuwingsbord voor de wegsplitsing Kerkeweg- Langelilleweg, en ‘de aanschaf van klapstoelen ten behoeve van vergaderingen te houden in ’t gymnastieklokaal der school’. Er wordt geopperd om een bazaar of een verloting te houden. ‘Voorzitter Dijkstra en J. van Dijk nemen op zich, een bespreking met de burgemeester te houden, waar vorengenoemde kwesties zullen worden besproken en of ’t toegestaan kan worden, eventueel aan te schaffen stoelen op te bergen op de zolder van de school.’ Telefoon blijkt er inmiddels te zijn, want er gaat aangedrongen worden op een vlugge telefoonaansluiting voor de nieuwe abonnees. Op 7 februari 1953 wordt gemeld, dat ‘vrij spoedig een busdienst ingelegd zal worden langs de Gracht en Langelille, voorlopig alleen op woensdag’ (!) en ‘dat de aanleg van de waterleiding nu ook een feit gaat worden’. Met de burgemeester zal gesproken worden over plaatsing van een lichtpunt op Noord Langelille, de afwatering van de Kerkeweg, bijdrage van de gemeente voor aanschaffing klapstoelen en plaatsing verkeersborden. Het bedrag dat nodig is voor aanschaf van de stoelen wordt geschat op f 7,50 à f 10,00. Alle verenigingsbesturen worden opgeroepen om te vergaderen over de stoelenkwestie. P. Sijtsema vraagt of Plaatselijk Belang zelf geen verkeersborden kan plaatsen. Daarin gaat de vergadering niet mee. Men vindt dat zoiets het gemeentebestuur afgedwongen moet worden. 13 januari 1954 schijnt het bar slecht weer te zijn, want er is een kennisgeving van verhindering waar deze reden wordt opgegeven. Er zijn oude en nieuwe vergaderpunten: waterleiding, telefoon, verbetering Kerkeweg met bermen, stembureau, brandslang en wegwijzers. De aanwonenden van Zuid Langelille is aangeboden ‘door betaling van f 530,00 per woning in ’t genot van waterleiding te kunnen worden gesteld’. Dit wordt door de vergadering als zeer onbillijk ervaren. ‘Besloten wordt dat de secretaris bij de waterleiding schriftelijk zal informeren hoe dit in elkaar zit, om daarna zonodig een adres aan de minister te richten.’ (…) ‘De telefoonaansluitingen zijn nog steeds niet tot stand gekomen, maar uitlatingen van personeel der PTT wijzen er op, dat er kans bestaat, dat het dit jaar nog voor elkaar komt…’. Let op, de datum van deze notulen is 13 januari! De laatste zin is prachtig: ‘Om plus minus half twaalf werd de zitting beëindigd en waar ’t weer intussen wat was opgeknapt, was ’t weer mogelijk de respectievelijke haardsteden te bereiken’.

Wordt vervolgd.
Ina Bloemsma
December 2001 – Veenletters

Nieuws: